torsdag den 5. marts 2015

Årlig parallakse

Tycho Brahe forsøgte i sin tid at vise at jorden bevæger sig ved hjælp af parallaksemålinger. Han målinger var imidlertid så upræcise at det ikke lykkedes ham, og han måtte konkludere at jorden stod stille. Da han forsøgte at bruge den årlige parallakse til at vise at jorden bevægede sig, målte han med en præcision på et bueminut. I dag kan vi regne parallakser med en præcision helt ned til 0.002 buesekunder. Grunden til at Tycho Brahe antog at en præcision på et bueminut ville være præcist nok var, at han på sin tid troede at de baggrundsstjerner man bruger til at regne parallaksen med var meget tættere på, end vi i dag ved at de er.

Parallaksemåling er en metode, der bruges til at finde afstanden til stjerner. Den er dog begrænset til de nærmest stjerner, hvor man har andre metoder til dem, der er længere væk. Ved parallaksemåling måles først en udvalgt stjerne som ligger bag den, man ønsker at finde afstanden til. Dette gøres en gang fra hver side af solen, hvilket f.eks. ville være i juni og januar. Ud fra disse målinger finder man parallaksen dvs. vinklen fra stjernen til Jordens to positioner. Vinklen kan derpå halveres for at få en retvinklet trekant, der spænder mellem stjernen jorden og solen. Afstanden mellem jorden af solen er allerede kendt som en astronomisk enhed, AE. Nu kan afstanden til stjernen udregnes ved hjælp af ganske simpel folkeskole trigonometri. For der kendes nu to vinkler og en længde.

Det matematiske udtryk for beregning af afstande ved hjælp af årlig parallakse er
Hvor p er parallaksen (vinklen) i buesekunder ('') og R er afstanden for jorden til stjernen der måles på.

Vi vil nu som et eksempel på brugen af årlig parallaksemåling regne afstanden fra Jorden til vores nærmeste stjerne Alpha  Centauri. Parallaksen til denne stjerne er 0.742''. Dette sættes ind i formlen:
Parsec er en afstandsenhed der svarer til 3.26 lyser eller 3,086∙10^13 km.



#Astronomagi #TychoBrahe #Parallakse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar